Connect with us

KASIH SAYANG

TERKINI: SHUIB JUMPA DOKT0R PSIKI4TRI KERANA KESIHATAN EM0SI TIDAK STABIL

Published

on

TERKINI: SHUIB JUMPA DOKT0R PSIKI4TRI KERANA KESIHATAN EM0SI TIDAK STABIL . Putrajaya: “Sejak arw4h tiada, saya tak rasa hilang separuh, sebaliknya hampir semua diri ini hilang,” kata pelawak popular Shuib yang mengakui em0sinya masih belum pul1h sepenuhnya dan sukar mengawal perasaan setiap kali terkenangkan isterinya, Allahy4rham Siti Sarah Raissuddin yang meningg4l dunia pada 9 Ogos lalu.

Shuib berkata, emosi antara perkara yang paling suk4r dirawat walaupun Allahy4rham sudah pergi lebih dua bulan lalu.

“Saya akui kesuk4ran yang saya hadapi sepanjang bergelar bapa tunggal ini adalah em0si. Saya rasa itu yang paling susah untuk saya. Saya tengok anak-anak saya, Alhamdulillah em0si mereka stabil tapi saya berbeza.

“Ketika hay4tnya, saya buat hampir semua benda dengan Sarah. Saya banyak kongsi hal kerjaya dan juga perniagaan dengannya. Contohnya kalau ada mas4lah dalam perniagaan atau peribadi, saya rujuk dengan dia dan begitu juga sebaliknya.

“Jadi bila dia tiada, saya tak tahu mahu rujuk pada siapa. Sampai sekarang, bila saya ada masalah, saya tak cakap dengan orang walaupun dengan mak atau mentua saya.

“Apa yang mampu saya lakukan untuk mengawal em0si saya adalah dengan pergi ke kvbur dan berkongsi dengannya,” katanya.

Menurut Shuib, dia akan menziarahi kvbur isterinya setiap Isnin dan Jumaat untuk berkongsi setiap apa yang terbuku di hatinya.

Shuib berkata, dia juga masih berehat panjang dan sudah lama tidak ke pejabatnya kira-kira lima bulan serta lebih dua bulan dia tidak bekerja.

“Setiap minggu saya akan berjumpa doktor peribadi yang menjaga Sarah dulu untuk memeriksa kesihatan saya. Lebih kurang pakar psiki4tri bagi memantau keadaan kesihatan ment4l saya.

“Ini kerana kesihatan ment4l ini berkait rapat juga dengan em0si dan badan kita. Namun, saya bersyukur saya ada keluarga yang sangat baik untuk bantu menjaga anak-anak saya.

“Alhamdulillah sekarang ini kami juga buat apa yang kami tak pernah buat sebelum ini seperti mengaji al-Quran setiap malam dan solat berjemaah. Jadi perkara seperti itulah yang sangat membantu kesihatan ment4l saya,” katanya.

Ditanya mengenai keadaan anak bongsunya, Ayash Affan, Shuib berkata, anaknya membesar dengan sihat dan mudah dijaga.

“Ayash adalah anak yang sangat luar biasa. Saya tiada masalah langsung kerana mudah jaga, tak banyak mer3ngek dan bayi yang sangat baik.

“Alhamdulillah, dia juga menunjukkan perkembangan kesihatan yang sangat baik. Dia dilahirkan seberat 1.8 kilogram (kg) dan kemudian saya ambil dia ketika beratnya 2.6 kg dan kini beratnya sudah 4.1 kg,” katanya.

Ayash dilahirkan pada 6 Ogos lalu melalui pembed4han di Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), iaitu tiga hari sebelum Siti Sarah menghembuskan n4fas terakhir akibat C0vid-19.

Siti Sarah meningg4l dunia di Unit Raw4tan R4pi (1CU), HCTM, UKM pada jam 5.13 pagi, 9 Ogos lalu.

Allahy4rham meninggalkan suami dan empat cahaya mata iaitu Uwais Alqarni, 10; Dzahira Talita Zahra, 8; Ariq Matin, 6; dan Ayash.

cikguking: didoakan agar Shuib dapat menguruskan em0sinya dgn baik dan semakin tenang dan redha atas apa yg dialaminya. Bak kata org, berat mata memandang berat lgi bahu yg memikul…Mereka yg melaluinya shja yg paham keadaan dan situasi mcm mn kehil4ngan org yg dikasihi..dialah isteri, dialah teman, dialah rakan karib, dialah tmpat meluahkan segala mas4lah…semoga Shuib terus kuat dan dipermudahkan sgla urusan…Aamiin.

Sumber: hmetro.com.my

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!