Connect with us

TERKINI

ANGGOTA BOMBA Terlibat Misi Selamat Mngsa Banjir Telah Mnggal Dunia

Published

on

MELAKA – Anggota bomba yang kema.langan ketika melakukan kerja-kerja penyelamatan di Sungai Putat, Batu Berendam di sini pada Rabu disahkan mening.gal dunia pada jam 3.11 pagi pada Khamis.

Mang.sa, Pegawai Bomba PBK II (KUP) Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Melaka Tengah, Allahy4rham Mohd Diya Che Jusoh, 47, meningg4l dunia ketika mendapat rawatan di Hospital Melaka.

Pengarah JBPM Negeri, Penolong Pesuruhjaya, Abu Bakar Katain mengesahkan berita s3dih itu dalam satu kenyataan akhbar yang dikeluarkan pada pagi Rabu dan jen4zah akan dik3bumikan di Tanah Perku.buran Masjid An- Nur Krubong, pada jam 10 pagi.

Beliau berkata, ketika kejadian mangs4 bersama pasukannya sedang melakukan kerja-kerja penyela.matan seramai 14 mangs4 banjr yang terper4ngkap di anjung sebuah rumah berikutan arus d3ras dan paras air meningkat dengan cepat.

Menurut beliau, pasukan itu menggunakan alat pelindungan diri seperti jaket keselamatan ketika membuat penyelamatan secara ‘wat3r cr0ssing’ di lokasi kejadian bagaimanapun mangs4 terg3lincir akibat dit0lak 4rus d3ras dan terper4ngkap di longgokan rumput hanyut.

Ujarnya, mangs4 kemudian diselamatkan oleh anggota bomba yang lain serta diberikan bantuan pern4fasan di lokasi kejadian sebelum dihantar ke Hospital Melaka menggunakan Jentera Emergency Medical Rescue Service (EMRS) BBP Melaka Tengah.

“Mangs4 yang menerima ra.watan di hospital masih tidak s3darkan diri dan bergantung sepenuhnya kepada alat bantuan pernafasan sebelum mengh3mbuskan n4fas terakhir.

“Warga Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Negeri Melaka merakamkan ucapan t4kziah dan amat berduk4cita di atas insid3n tersebut,” katanya dalam kenyataan itu.

Sinar Harian pada Rabu melaporkan seorang anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Melaka Tengah dipercayai pengs4n semasa melakukan kerja-kerja penyelamatan di Sungai Putat di sini pada Rabu.

Kejadian jam 5.30 petang itu dipercayai berlaku ketika mangs4 sedang memasang tali di kawasan banjir untuk membantu penduduk kampung keluar dari kediaman masing-masing.

cikguking: semoga Allahy4rham ditempatkan dalam kalangan orang2 beriman dan diampunkan segala d0sa.

Sumber: sinarharian.com.my

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!