Connect with us

DAKWAH DAN ISLAM

Setiap bulan bagi DUIT BELANJA, tetapi enggan balik ZIARAH ibu bapa. Apakah hukumnya?

Published

on

Setiap bulan bagi DUIT BELANJA, tetapi enggan balik ziarah ibu bapa. Apakah hukum enggan balik ziarah ibu bapa? Pers3lisihan keluarga antara anak dan ibu bapa memang biasa terjadi lantaran masing-masing mempunyai pandangan berbeza terhadap sesuatu perkara.

Akibatnya, kerana tidak mahu memanjangkan cerita, anak nekad untuk tidak mahu berbicara atau bersua muka kerana t4kut akan berlaku lagi pers3lisihan.

Mungkin dalam hal tertentu anak tidak bersalah dan terasa hati dengan tindakan ibu bapa. Perasaan susah memaafkan mula bersarang dan seterusnya mengambil keputusan tidak mahu menziarahi mereka. Bagi anak cukuplah dengan memberikan wang belanja bulanan dengan tanggapan telah tunaikan tanggungjawab sebagai anak.

Justeru sampai berapa lama mahu keadaan ini berlarutan? Engg4n mem4afkan dan tidak ziarah mereka?

Baca juga: doa lembutkan hati anak atau ibu bapa

Kita ikuti penjelasan Habib Ali Zaenal Abidin Bin Abu Bakar Al Hamid tentang kem3lut yang memang banyak terjadi dalam keluarga Islam hari ini.

Allah berfirman dalam al-Quran surah al-Isra’ : Ayat 23

“Dan Tuhanmu telah memerintahkan j4nganlah kamu semua menyemb4h melainkan Dia dan berbuat baiklah kepada dua ibu bapa.”

Allah SWT telah meneg4skan bahawa semua hambaNya wajib berbuat baik kepada ibu bapa setelah mereka melaksanakan tanggungjawab meny3mbah Allah. Ini bermakna berbuat baik kepada orang tua adalah satu tanggungjawab besar dan berat, melihatkan kedudukannya setelah kewajipan meny3mbah Allah.

Jika orang tua kita sudah tiba pada usia tua atau emas, janganlah kita bersikap k4sar terhadap mereka . J4nganlah berkata “Ah!’ sekalipun. Jangan kita mengh3rdik mereka. Sedangkan mengeluarkan perkataan ‘Ah!’ pun tidak dibolehkan apatah lagi dengan mem4ki, apatah lagi dengan tidak ziarah, jauh sekali ada rasa g3ram dan rasa nak m4rah.

Nak tunjuk muka kur4ng senang atau tidak suka kepada orang tua pun tak dibolehkan, apatah lagi kalau kita tak mahu mem4afkan mereka.

Andai mereka bers4lah sekali pun, kita WAJIB memaafkan mereka. Apa sebabnya? Sebabnya ialah kalau bukan kerana mereka, kita tidak akan lahir ke dunia ini dengan izin Allah. Apa yang kita dapat hari ini, semuanya adalah kerana orang tua kita. Bagaimana kita nak meng3cap nikmat hidup kalau bukan dari r3dha mereka?

Apabila berlarutan rasa eg0 seperti ini, maka anak mengambil keputusan engg4n ziarah ibu bapa, Jika dahulu kerap, kini boleh dibilang setahun berapa kali sahaja berjumpa malah ada yang bertahun tidak menzi4rahi orang tua.

Jadi, apakah hukum enggan ziarah ibu bapa dan anak sekadar memberi wang belanja sahaja kepada ibu bapa?

Ketahuilah oleh kita bahawa, memberi wang belanja yang ditanggung oleh anak, hukumnya WAJIB. Berbuat ihsan kepada orang tua, hukumnya WAJIB. Bila mana anak tidak ziarah ibu bapa kerana g3ram dan m4rah akan mereka, di sini, si anak telah DERH4KA kepada orang tuanya. Sej4hat-j4hat orang tua, mereka tetap mempunyai hak untuk kita hormati.

Dalam kem3lut seperti ini, sejauh mana batasan anak untuk tidak perlu taat kepada mereka? Jika ibu dan ayah kita menyvruh anak berbuat mungk4r dan m4ksiat, maka anak tidak perlu mentaatinya.

Jika orang tua suruh berbuat m4ksiat, jangan ditaati, tetapi tetaplah berbuat baik kepada mereka. Walaupun tidak taat kepada orang tua yang menyuruh berbuat m4ksiat, kita tetap perlu hormati mereka. Kedudukan orang tua adalah pintu kepada anak untuk menuju ke syurga atau ner4ka.

Sumber: kashoorga.com

Cikguking: Jadilah anak-anak yg baik yg membahagiakan ibu bapamu di dunia juga di akhir4t. Janganlah bersikap seolah-olah mereka telah tiada apabila kamu telah mempunyai keluarga sndiri. Ingat, tnggugjawab seorang anak tidak terputus setelah mreka brkhwin malah sampai akhir h4yat si anak kerana wlpun ibu bpa mreka telah mnggal, mereka msih lg brtggnjawab utk mndoakan ksejahteraan ibu bpa di alam b4rzakh…

Bagaimana layanan kita kpd org tua kita sekarang, bgtulah juga ank-ank kita melayan kita kelak..Smentara mreka msih ada, baliklah..jenguklah mereka wlpun 1 hari…betapa rindunya mereka kpd kita tdk dpt digmbarkkan dgn kata-kata..jngn jdkn alasan untuk tdk blik krana alsan itu kita yg meng’ada’kannya…

Semoga perkongsian kli ini dpt menyambung hbngan silaturrahim antara ank dan ibu bapa..kongsikan jika bermanfaat…

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!