Connect with us

DAKWAH DAN ISLAM

Ini Sebab Jarang Mimpi ARW4H Mak Ayah.. Ramai yang tak tahu.

Published

on

Anda selalu bermimpi arw4h atau jarang bermimpi arw4h mak ayah atau ahli keluarga?

Mak mertua saya pernah tanya saya “halil selama mak mening gal berapa kali mimpi mak ar wah mak?” Sya jawab dengan nada se.dih..” Ermm baru 2 kali mama..seminggu selepas mak mening gal dan masa halil sibuk kerja sebelum kawin..kenapa mama?”

Mak mertua saya kata..”maknanya halil anak yg baik yg sentiasa bagi dia pahala dan amal dalam ku.bur.. Kalau halil kerap sangat mimpi tu tandanya dia tak senang kat alam sana dan dia nak amalan dan doa daripada halil..”

Owh syaa baru faham ingat selalu mimpi mak tanda mak syang kat kita.. Rupanya bukan.. Ya Allah..

Saya terus bergenang air mata teringat balik.. Mungkin kali pertama seminggu lepas mak sya mening.gal sebab rindu.. Yelaa masa mak saya sa.kit kat hospital sultanah aminah johor bharu masa tu saya tu saya dah 18 tahun.. Masa tu saya masih mak saya suapkan makan.. Manje sangat ngann ar.wah mak.. Tapi kali kedua saya mimpi saya ingat masa tu saya sibuk sangat.. Business tengah maju.. Duit belas ribu dapat untung masa tu.. Tapi se.dih masa tu saya jarang bukak quran.. X baca quran.. Saya la.lai sangat masa tu..

Baru saya faham bila mak mertua saya cakap macam tu.. YaAllah.. Sebenarnya mak kita yg dah mening.gal dunia mereka sangat dahagakan amalan dan doa daripada anak2 yang soleh.. Saya pernah dapat nasihat daripada prof dr razali nawawi presiden abim yg pertama.. Dia kata “kholil.. Niatkan puasa kita solat kita sedekah kita semua untuk mak ayah kita.. Sebab mungkin dalam hidup mereka mereka pernah tinggalkan puasa tinggalkan solat..”

YaAllah.. Rindunya ar.wah mak.. Rindu sangat2.. Adik buat dakwah.. Adik ceramah pada pelajar2 untuk jadi baik.. Adik baca quran.. Adik buat sedekah infaq semua adik nak niatkan utk mak dan ayah.. Mak.. Maafkan adik.. X sempat khidmat mak sepenuh hati adik.. Mak.. Maafkan adik.. Mungkin adik pernah buat mak kecil ati dan nangis sebab adik.. Mak suka dengar adik baca quran masa adik kecik.. Nanti dalam syurga adik bacakan quran untuk mak depan mak ya… Huhuk rindu mak sangat… ?

sumber : majalahsinar.com

Semoga semua alm4rhum dan alm4rhumah yg telah mendahului kita ditempatkan dalam kalangan orang-orang beriman dan dicucuri rahmat Ilahi..

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.
Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di cikguking.com

 

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!