Connect with us

DAKWAH DAN ISLAM

JANGAN TENGOK DRAMA squid game ( Ustazah Asma)

Published

on

squid game adalah bukan satu rancangan yang memberikankan input yang baik tetapi ianya lebih banyak memberikan input yang tidak baik secara tidak langsung

Sudah beberapa minggu Squid Game ditayangkan di Netflix, masih berjaya raih tempat pertama dalam senarai Top 10 TV Shows mengalahkan Hometown Cha-Cha-Cha dan Money Heist, semua orang wajib tengok Squid Game yang tengah trending sekarang! Jika tajuknya kedengaran agak comel dan kebudak-budakan, tapi sebaliknya ia TIDAK sesuai ditonton oleh kanak-kanak. Berikut merupakan perkongsian yang sesuai dibaca oleh mak ayah tentang kenapa rancangan ini tidak sesuai ditonton oleh kana-kanak

squid game korea

Sekarang ni tengah trending satu drama Korea iaitu Squid Game. Rasa nak tonton, tapi masih lagi tak berkesempatan. Bukan apa, jika ditonton siang hari risau anak-anak nak tonton sekali, kalau menyorok sekalipun risau rasa ingin tahu anak lebih membuak-buak nak tahu apa yang mak mereka tonton.

Mengisahkan tentang 426 manusia yang dibelenggu hutang dan masalah hidup, tiba-tiba dipilih untuk menyertai pertandingan MAUT iaitu Squid Game! Dan atas sebab itulah cerita ni dikelaskan untuk 18 tahun ke atas saja kerana ada unsur yang sangat seram, ngeri serta ganas dan adegan kedewasaan. Jadi, strictly NOT for kids atau anak sekolah menegah.

Tapi, yang merisaukan sekarang, apabila tadi terbaca status Puan Nurul Huda Abdullah yang menceritakan kebimbangan beliau kerana drama ini bukan saja anak sekolah menengah, anak seawal 10 tahun pun turut menonton. Persoalan timbul disini kemana perginya mak ayah mereka dalam membiarkan anak-anak menonton cerita sebegini?

RISIKO TINGKAH LAKU AGRESIF!

Seperti yang kita tahu, kanak-kanak belajar dengan meniru apa yang mereka lihat dan dengar. Jadi, dengan membiarkan anak-anak menonton adegan yang dipaparkan, akan menimbulkan rasa ingin tahu untuk melakukan perkara yang sama. Dan yang lagi membimbangkan, mereka akan mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menunjukkan tingkah laku agresif, cenderung untuk melakukan kekerasan, dan membuat mereka berfikir bahawa dunia adalah tempat yang mengerikan dan kejam. Nauzubillah min zalik Menakutkan bukan?

Jadi, nak join tengok movie viral tak salah, cuma tapis-tapis, jangan berikan anak pun tonton sama. Memang sangat merisaukan. Kalau cerita untuk kanak-kanak seperti Diana & Roma atau Like Nastya Show pun boleh beri pengaruh negatif dekat anak-anak, apatah lagi cerita sebegini. Okey, nak jump into the scene kita buatlah ‘Squid Game’ versi anak-anak? Kalau macam ni lulus kan?

sumber : siraplimau.com

dah baca jangan lupa komen , like, n share..

dan jangan lupa follow page e -akhbar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!