Connect with us

DAKWAH DAN ISLAM

Tanpa Kita Sedar ORANG MEMBENC1 KITA DALAM DIAM. Amalkan Doa Ini Untuk Menghadapinya

Published

on

Tanpa Kita Sedar ORANG MEMBENC1 KITA DALAM DIAM. Amalkan Doa Ini Untuk Menghadapinya. Dalam kehidupan, tentu saja, tidak mustahil semua orang akan suka dan mengasihi kita. Setiap orang akan suka dan ada orang memb3nci kita. Ini adalah kes yang biasa kerana manusia mesti mempunyai kel3mahan dan juga mempunyai kesilapan.

Perwujudan itu, menjadi dorongan kita sebagai manusia untuk selalu meminta maaf, memaafkan satu sama lain dan bertolak dengan rahmat semua orang.

Sebagai manusia dengan Tujuan Penciptaan Manusia, Proses Penciptaan Manusia, Alam Penciptaan Manusia:

Konsep Manusia dalam Islam, dan Manusia Menurut Islam menurut fungsi agama, tentunya kita akan mempunyai kesil4pan dan kelem4han dimata orang lain. Sudah tentu ini kita mesti sedar.

Dalam Islam, apabila orang memb3nci kita akan lebih baik jika kita memberikan yang terbaik kepada mereka.

Pada masa yang sama, lebih baik jika kita berdoa untuk mereka walaupun mereka tidak tahu atau memahami apa yang kita lakukan.

Di dalam Al-Quran ada beberapa doa yang dapat kita baca untuk menjadi penguat rohani dan kehidupan kita apabila ada orang memb3nci dalam diam. Berikut adalah doa di dalam Al-Qur’an yang boleh dilakukan terhadap orang memb3nci kita atau membuat kes4lahan kepada kita, terutama mereka yang berasal dari kuff4ar atau tidak mahu kemajuan dan perkembangan Islam.

Doa-doa ini dapat menjadikan kita lebih tenang, aman, dan jauh dari semua bentuk dend4m. Kami berpaling kepada Allah dan meminta kepada Allah supaya adil.

Manusia yang mahu membalas dend4m tidak semestinya adil dan tidak sesuai dengan apa yang mereka inginkan. Untuk itu, hanya berdoa

Tuhan untuk Allah membimbing kita. Inshallah, apa jawapan Allah dan memberikan keadilannya. Sekiranya tidak dijawab di dunia, tentu saja di akhirat akan lebih adil.

“Tuhanku, ampunkan d0sa-d0sa kita dan perbuatan kita yang berlebihan dalam urusan kita dan jadikanlah pendirian kita, dan bantulah kita men3ntang orang-orang yang tidak percaya”(QS: Ali Imran: 147)

“Tuhan, janganlah kita menjadikan sasaran fitn4h bagi orang-orang yang tertind4s, dan selamatkan kami dengan kelimpahan rahmat-Mu dari t1pu daya orang-orang k4fir.”(Surah Yunus: 85-86)

Kepada Allah, kami telah meng4niaya diri sendiri, dan jika Engkau tidak memaafkan kami dan memberi kami rahmat, kami akan menjadi orang yang rug1. “(QS: Al A’raf: 23).

“Ya Tuhan, buatlah keputusan antara kami dan rakyat kami dengan h4q (adil). Anda adalah pembuat keputusan terbaik. “(Surah Al A’raf: 89).

Tuhanku, ampunilah d0sa-d0sa kami dan d0sa saudara-saudara kita yang telah mendahului kami dengan membawa iman, dan jangan biarkan kami ir1 hati kami terhadap orang-orang yang beriman. Tuhanku, sesungguhnya Engkau Maha Penyayang, lagi Maha Mengasihani. “(QS: Al Hasyr: 10)

“Ya Tuhanku, berilah hikmah kepadaku dan kumpulkanlah aku dengan orang-orang yang soleh, dan berilah aku ucapan yang baik bagi orang-orang yang datang kemudian. Dan buatlah aku di antara orang-orang yang mewarisi langit syurga. “(QS: As-Syu’ara: 83-85)

“Ya Tuhanku, ampunilah d0sa-d0saku dan d0sa-d0sa nenek moyangku, dan d0sa orang-orang yang memasuki rumahku dengan membawa iman, dan orang-orang yang beriman dan wanita. Dan janganlah menambah orang-orang yang z4lim selain daripada musn4h. “(Surah: Nuh: 28).

Doa-doa ini adalah doa-doa yang ada di dalam Al-Qur’an dan kita dapat membaca apabila mengalami segala macam kej4hatan, keb3ncian, atau tingkah laku tidak adil dari orang lain.

Sudah tentu bagi kita seorang Muslim untuk menjadi seorang Muslim yang baik adalah suatu keharusan. Sekiranya ada yang memb3nci kita, jangan biarkan kita menjadi seperti mereka b3nci dan b3nci.

Berdoalah bagi mereka yang memb3nci kita dengan doa yang dapat menyelamatkan di Dunia Menurut Islam, untuk mencapai Kejayaan Menurut Islam, Dunia yang Berhasil Mengikut Islam, Jalan Sukses Menurut Islam kerana kemudian doa itu akan kembali kepada diri kita sendiri.

Terdapat banyak kebijaksanaan daripada kita membalas keb3ncian atau kez4liman orang lain dengan doa dan kebaikan kita. Tidak semestinya sama seperti kita merendahkan diri atau mem3lukan diri kita sendiri. Berikut adalah pelajaran yang boleh diperolehi daripadanya.

Jantung Menjadi Lebih Tenang

Dengan membalas kebaikan dan berdoa untuk kebaikan mereka yang memb3nci kita, hati kita menjadi tenang. Hati kita tidak akan bermasalah kerana apa yang kita belanjakan adalah baik daripada membalas kej4hatan.

Kebvrukan orang lain tidak menjadi masalah dan tidak akan menc3markan hati kita jika kita lebih ikhlas.
Kekec3waan hati dapat terjadi apabila kita membalas keb3ncian orang lain dengan rasa b3nci lagi. Oleh itu, jangan biarkan hati kita ter4ncam hanya kerana emosi kita dan mahu memb4lasnya dengan perkara yang sama.

Tidak sama dengan orang-orang yang memb3nci

Kita bersama kita tidak membalas kebencian dengan kebencian maka kita tidak akan sama dengan mereka yang membenci kita. Kita akan mendapat kebaikan dan pahala yang lebih baik dari Tuhan. Jika kita membenci tingkah laku, maka kita tidak seharusnya menjadi orang yang juga merendahkan diri. Jangan biarkan kami melakukan perkara yang sama dan kami menjadi orang yang juga dibenci oleh orang lain kerana tingkah laku.

Ganjaran Hebat

Ganjaran yang hebat akan kami terima jika kami berbuat baik kepada orang yang memohon kepada kami. Ganjaran yang besar hanya akan diperolehi oleh mereka yang membayar balik kebvrukan dengan kebaikan tidak sebaliknya. Untuk itu, buatlah diri kita orang yang pahala yang besar untuk selalu berdoa dan meringankan beb4n orang lain.

Menjadi Orang-Orang Yang Bijakasana

Membalas doa dan kebaikan pada orang yang memb3nci kita juga dapat menjadikan diri kita sebagai orang yang Bijakasana dan jauh dari perilaku yang bvruk. Orang-orang yang membalas kebvrukan dengan kebaikan akan bernilai berbeza.

Sebab itu kebijaksanaan hanya akan datang kepada mereka yang benar-benar berfikir dengan jelas dan jauh dari keb3ncian. Semoga kita boleh menjadi orang yang Bijakasana dan selalu bersikap sesuai dengan apa yang Allah perintahkan, dalam rukun islam, rukun iman, Fungsi Iman Kepada Kitab Allah, Fungsi Iman Kepada Allah SWT, dan Fungsi Al-Quran Bagi Umat Manusia bukan berdasarkan kepada hawa n4fsu, emosi, atau dend4m dalam diri kita.

 

Sumber: kataustaz.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!