Connect with us

PENGETAHUAN

GEMPAR. Seluruh Dunia Akan Alami Waktu Siang & Malam Sama Panjang Khamis Ini (23 Sept)Ekuinoks September

Published

on

Orang ram4i di seluruh dunia termasuk di Malaysia bakal menyaksikan kejadian ‘unik’ tempoh siang & malam yang sama panjang sel4ma 12 jam pada 23 September ini.

Laman Faceb0ok rasmi Planetarium Negara menjelaskan, hal tersebut adalah disebabkan fenomena Ekuinoks September iaitu kedudukan mat4hari yang berada tepat di atas garisan Khatulistiwa.

“Pada Khamis, 23 September 2021 mulai jam 3.21 pagi, mat4hari akan berada betul2 di atas g4risan Khatulistiwa untuk tempoh selama satu hari.

“Dalam tempoh sehari tersebut, seluruh dunia bakal mengalami masa siang & malam yang sama p4njang iaitu 12 jam siang dan 12 jam malam,” maklum kenyataan di Facebook tersebut hari ini.

Difahamkan, bagi lok4si yang betul2 berada di atas garisan Khatulistiwa seperti di Pontian4k, Indonesia dan Quito, Ecuador, kawasan-kawasan tersebut akan meng4lami peristiwa matahari tanpa bayang.

Hal ini demikian kerana mat4hari pada waktu itu ak4n berada tegak dengan tep4t di atas kepala pada waktu tengah hari di kawasan2 tersebut semasa berlakunya ekuinoks.

Sumber: Planetarium Negara /Siakap keli/pressnewses24.com

PERHATIAN: KEPADA PEMBACA SEMUA JANGAN TINGGALKAN KOMEN HINAAN ATAUPUN CACIAN. PIHAK KAMI TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB KE ATAS SEBARANG RISIKO YANG TERJADI..
JANGAN KETINGGALAN JUGA UNTUK MENGIKUTI KISAH – KISAH MENARIK YANG DI KONGSIKAN DI BAWAH.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di cikguking.com

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!