Connect with us

DAKWAH DAN ISLAM

Masanya Berkemungkinan Singkat, Perhatikan Tanda2 Ini Pada Ahli Keluarga Yang Ten4t. Ini Adalah Saat N4zak Menurut Sains Dan Islam!

Published

on

Masanya Berkemungkinan Singkat, Perhatikan Tanda2 Ini Pada Ahli Keluarga Yang Ten4t. Ini Adalah Saat Naz4k Menurut Sains Dan Islam!

Ramai diuji dengan keuzuran khususnya bagi mak ayah kita yang umurnya mungkin sudah lanjut. Di saat kita mendoakan keduanya dipanjangkan usia tetapi aj4l m4ut, jodoh pertemuan sudah ditetapkan oleh Allah sejak di luh mahfuz lagi. Sebagai anak atau diuji dengan ahli keluarga yang sedang s4kit ten4t, ada baiknya kita belajar sedikit ilmu dari sudut sains dan islam yang dikongsikan oleh seorang doktor perubatan, Dr Abdul Rahim dari Klinik Abdul Rahim, Bayan Lepas, Pulau Pinang.

Ilmu yang patut anda fahami. “Tahukah apa tanda-tanda naz4k menurut SAINS dengan ISLAM?”

Doktor hurai cara detail saintifik tanda-tanda penting unttuk kita semua tahu ketika menjaga pes4kit yang kita sayangi sebelum dijemput Ill4hi supaya kita dapat pelajaran darinya. Tanda ini tidak sama bagi setiap orang dan ia hanya sebagai panduan sahaja untuk sahabat semua.

Waktu kemat1an sudah ditetapkan Allah sejak azali lagi. Dari sudut sains ketika naz4k, ini yang perlu kita ketahui.

Apa tanda-tanda sak4ratulm4ut/n4zak kita dah hampir?

Dalam SAINS:-

1. Kita akan mula-mula sekali HILANG SELERA MAKAN. Tahu tak anda, sistem organ kita yang pertama yang “menutup” tugasannya adalah sistem pencernaan bila naz4k kita dah hampir.

Pencernaan banyak sekali mengguna tenaga kerana banyak kerja usus kena proses makanan kita tiap hari! Dalam beberapa minggu terakhir kita, sebenarnya usus tak perlu memproses makanan kerana tak diperlukan badan kita lagi untk membina sel baru sebab kita dah nak tinggalkan alam ni.

Hilang selera makan & minum. Perut mula kembung. Tenaga kita menurun mendadak. Kelemahan fizikal amat ketara. Kita akan banyak TIDUR daripada terjaga kerana keletihan. Najis makin tiada sebabkurang makan dan minum. Ini permudah orang yang urus mayat kita ketika mandikan mayat nanti & tak payah tekan-tekan perut kita untuk keluarkan najis kita.

Nota : Manusia memerlukan makanan & air untuk terus hidup. Sekurang-kurangnya 60% badan orang dewasa terdiri dari air. Manusia boleh hidup tanpa makanan selama 3 minggu tapi boleh bertahan selama 3-4 hari tanpa air.

2. Pernafasan cetek & tak teratur

Ketika saat kem4tian semakin hampir, pernafasan orang kita sayangi menjadi perlahan dan tak teratur. Mungkin berhenti dan kemudian bermula semula atau berhenti yang panjang di antara nafas pendek. Ia dikenali sebagai pernafasan Cheyne-Stokes. Ia bertahan untuk waktu yang singkat atau lama sebelum pernafasan akhirnya berhenti.

3. Blood pressure anda menurun & denyutan jantung/heart rate makin pantas tapi selepas tu makin lemah & perlahan.

Doc nak khabarkan bahawa bila pes4kit menghampiri kemati4n, jantung tak dapat mengepam secara normal, tekanan darah rendah dan darah beredar dengan teramat kurang ke seluruh badan. Dengutan jantung makin perlahan dan susah didengar. Akhirnya di ECG tiada lagi impulse. ECG mendatar bermakna sudah tiada nyawa.

4. Keluaran volume dan warna kencing berubah

Fungsi ginjal secara beransur-ansur berhenti menghasilkan air kencing ketika kematian semakin hampir. Air kencing anda akan menjadi coklat gelap pekat atau merah tua. Juga, jumlah air kencing yg dihasilkan oleh buah pinggang berkurangan sehingga terhenti dihujung hayat.

5. Perubahan physical

a. Kelihatan edema/pembengkakan tangkungan cecair pd tangan, kaki, punggung & paru-paru bagi orang yang hampir mati atau BED RIDDEN kerana kekurangan zat makanan protein. Orang uzur hanya makan air dan nasi moi/bubur atau makan minum yang tak berzat atau berprotein.

b. Tangan & kaki sejuk & pinkish atau kebiruan atau pucat sebab kurang darah dan oksigen ke seluruh badan, maka tubuh badan jadi SAKIT. Seluruh kulit berbintik sebab yang sama.

c. Kekeliruan mental atau delirium/nyanyuk sebab kurang darah dan oksigen ke otak. Suhu badan tak terkawal sebab otak mula tak berfungsi maka kulit mereka sejuk, hangat, lembap, atau pucat tak tentu masa.

d. Mata mereka akan sering terbuka dan tak berkelip

e. “Hidung Jatuh” (bahasa kampung ni). Sebenarnya dalam sains, ketika naz4k darah dan oksigen amat kurang dari jantung ke seluruh tubuh. Hujung hidung hanya daripada kulit dan isi je tapi batang hidung daripada kulit, isi & RAWAN/CARTILAGE yang lebih keras. Maka hujung hidung terkulai, penyet, “jatuh” kerana tiada darah dan oksigen. Sebenarnya lubang hidung jadi menyempit atas sebab ini.

C. Organ kita yang mana akan DIM4TIKAN dulu & yang terakhir bila kita M4TI?

Wahai sahabat-sahabat Doc, m4yat secara keseluruhan mungkin m4ti, tapi bahagian-bahagian tertentu di dalamnya masih HIDUP.

1. Otak adalah organ pertama yang mula2 rosak dan organ2 lain mengikutinya. Sebab sel otak dan saraf memerlukan bekalan oksigen yang berterusan ketika kita hidup dan akan m4ti di dalam beberapa minit, setelah berhenti bernafas.

2.Yang seterusnya m4ti adalah jantung, diikuti oleh hati, kemudian ginjal dan pankreas, yang dapat bertahan sekitar 1 jam.

D. Rahsia terakhir yang Doc nak share, yang harus anda SIMPAN & GUNAKAN ketika orang dikasihi berada di penghujung kemati4nnya /sak4ratulm4ut:

1. Tahu tak anda Deria Kelaparan adalah yang pertama akan hilang ketika nak m4ti. Kemudian deria dahaga hilang. Dituruti deria cakapan hilang & seterusnya diikuti dengan hilang penglihatan. Indera terakhir untk pergi kembali kepada Allah adalah SENTUHAN/ SENSORI SAKIT & PENDENGARAN.

2. Maka Nasihat Doc:

a. Memang kita, rasa TERAMAT SAKIT ketika terakhir kita hembus nafas terakhir. DI SAAT roh telah dic4but daripada jas4d dari kaki ke lutut ke perut dan dari halkum akan melalui saat sak4ratulm4ut & mengalami kesakitan yang amat sangat.

b.Dalam ilmu ni bahwa PENDENGARAN dianggap sebagai pengertian terakhir dalam proses kemati4n, jadi jangan sekali-kali menganggap orang tu tak dapat mendengar anda ketika n4zak. Terbaik ajar si n4zak MENGUCAP di telinganya nama ALLAH atau syahadah di telinganya sebelum ny4wa keluar daripada badannya.

Oleh tu, sebaiknya mengajar orang yang kita sayangi yang hampir meninggal dunia denga kalimah suci “Laa Ilaaha Illallah” ketika sekar4tulm4ut kerana ia masih DENGAR kata-kata anda. Allahualam.

Majalah ilmu: Semoga kita semua mendapat khusnul khotima. Semoga Allah SWT ampunkan segala dosa kita. Aamiin.

Sumber: Kashoorga

via: majalahilmu.com

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di cikguking.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!