Connect with us

KASIH SAYANG

Kahwin kali ke-2 niat nak jaga suami 0KU, rupa-rupanya diri sendiri sakit k4nser!

Published

on

BERDEPAN ujian demi ujian dalam kehidupan termasuklah menerima hakikat diri sendiri menghidap k4nser bukanlah sesuatu yang mudah.

Tetapi inilah yang terpaksa dihadapi seorang wanita yang gagal dalam perkahwinan pertamanya dan kemudian disahkan menghidap k4nser ketika dia bangkit memulakan hidup baharu dengan lelaki kedua yang dikahwininya.

Wanita berkenaan, Noor Hapizah Hani Mohamad Yusuf disahkan menghidap k4nser Endometrial (k4nser lapisan rahim) tahap satu pada 2019, kira-kira setahun selepas dia mendirikan rumah tangga buat kali kedua dengan lelaki Orang Kurang Upaya (0KU).

Kisah tr4gis Noor Hapizah Hani mendapat perhatian apabila video TikTok yang menonjolkan semangat dan sikap positifnya ketika bergelut melawan peny4kit k4nser tular di media sosial.

Tular di aplikasi Tiktok, Hani masih positif walaupun derita k4nser rahim.

Bercerita lebih lanjut kepada mStar, wanita berusia 38 tahun ini berkata dia amat kecewa apabila mendapat tahu dirinya menghidap k4nser kerana tujuan dia berkahwin adalah untuk menjaga suaminya, Mohd Shahriman Anuar, 40, yang buta mata sebelah kanan.

“Masa buat keputusan nak kahwin kali kedua, memang niat saya nak jaga suami. Saya terima dia dengan hati terbuka, tapi lain pula jadinya selepas kahwin.

“Sebaliknya sekarang dia yang bertanggungjawab jaga saya, tak pernah berhenti bagi kata-kata semangat, sedih pula rasa hati ni tengok dia,” katanya yang kini menetap di Felda Chuping, Perlis.

Hani (kiri) bersama suaminya, Mohd Shahriman.

Jelasnya, peny4kit k4nsernya kini berada di tahap 3 dan dia sudah menjalani banyak raw4tan termasuklah 25 kali raw4tan radi0terapi, satu kali kim0terapi, dua kali brak1terapi dan paling menyedihkan terpaksa menjalani pembed4han buang rahim.

“T1pulah masa dapat tahu saya menghidap k4nser tu saya tak down, terduduk saya! Diam dan tak mampu kata apa-apa. Suami yang banyak tanya doktor mengenai kondisi saya, raw4tan yang diperlukan dan sebagainya.

Saya nak buat semua benda yang positif sahaja. Mana tahu orang lain yang sama nasib dengan saya pun akan bangkit jadi kuat

NOOR HAPIZAH HANI

”Banyak raw4tan saya jalani, saya reda dan jadi lebih bersemangat dengan adanya orang sekeliling saya seperti suami dan ahli keluarga dan orang lain.

”Paling sedih bila saya kena buang rahim dan ditakdirkan tidak akan ada zuriat,” katanya.

Suami Hani merupakan pemegang kad 0KU.

Mengenai video comel dan ceria di TikTok yang mendapat perhatian ramai kerana semangat yang ditunjukkan, wanita dengan berat mencecah 140kg ini berkata dia mahu menjalani kehidupan yang positif.

“Saya langsung tak sangka video tu akan viral, saya tak mahu diselubungi rasa sedih sepanjang hari. Kalau asyik sedih, sel-sel dalam badan pun nanti main peranan.

“Sementara ada masa ni, saya hiburkan hati, Saya nak buat semua benda yang positif sahaja. Mana tahu orang lain yang sama nasib dengan saya pun akan bangkit jadi kuat, ” katanya.

Wanita ini juga sempat berterima kasih kepada pihak yang banyak membantunya sepanjang dia menjalani raw4tan k4nser sehingga sekarang.

”Saya bersyukur diuji sebegini, Allah uji sebab Dia sayang. Mungkin dulu saya tak sakit saya lupa pada Allah. Bila sakit baru minta pertolongan, banyak berdoa dan berserah kepada-Nya, ” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Suami Hani merupakan pemegang kad 0KU.

Mengenai video comel dan ceria di TikTok yang mendapat perhatian ramai kerana semangat yang ditunjukkan, wanita dengan berat mencecah 140kg ini berkata dia mahu menjalani kehidupan yang positif.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Mstar

via : www.mediamalaysia.cc

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!