Connect with us

TERKINI

Pingat Emas Paralimpik Ditarik Balik, Ini Biodata Ziyad Yang Sudah Pecahkan Rekod Dunia

Published

on

Perkongsian bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengenai nasib Ziyad Zolkefli yang menggegar Sukan Paralimpik Tokyo 2020 apabila mempertahankan pingat emas lontar peluru F20 (masalah pembelajaran) bersama rekod baharu dunia sebentar tadi.

Bagaimanapun persoalan timbul sama ada kemenangan itu disahkan atau dibatalkan.

Pihak Paralimpik Tokyo 2020 mengesahkan pingat Emas yang diraih oleh Ziyad Zolkefli telah ditarik semula dan diberikan kepada atlet Ukrain, Maksym Koval selepas diprotes.

Penyertaan Ziyad dibatalkan dalam acara lontar peluru lelaki F20 sebentar tadi dan dikategorikan sebagai do not start (DNS). Ziyad diprotes atlet Ukrain yang mengatakan jaguh lontar peluru negara itu lambat memasuki call room sebelum acara dimulai.

PUNCA DIBATALKAN PINGAT EMAS

Memetik laporan Astro Arena, atlet yang terlambat memasuki call room tidak dibenarkan bertanding sama sekali sebelum saingan dimulai.

Menurut Astro Arena, situasi yang dihadapi Ziyad sangat berbeza apabila atlet Malaysia ini telahpun menamatkan saingan dan telah dinyatakan juara.

Tidak tinggal diam akan hal ini, sekretariat Malaysia di Tokyo membuat bantahan secara rasmi kepada penganjur ekoran penarikan pingat emas Ziyad sebentar tadi.

Dalam pada itu, Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu dalam kenyataan ringkas di dalam laman sosial Facebooknya berkata, perkara berkenaan masih dalam perbincangan antara Technical Delegate dengan tiga negara yang counter protes Ukraine iaitu Malaysia, Australia dan Ecuador.

BIODATA ZIYAD ZOLKEFLI

Muhammad Ziyad Zolkefli, KMN (lahir 15 Mac 1990) ialah seorang atlet paralimpik dari Malaysia yang bersaing dalam penganjuran klasifikasi T20.

Beliau merupakan pemegang rekod dunia semasa dalam majlisnya. Zolkefli mewakili Malaysia pada Sukan Paralimpik Musim Panas 2012 di London, di mana beliau memenangi pingat gangsa dalam pkvlan itu.

Selain kejayaan Paralimpik, Zolkefli telah memenangi kedua-dua Kejohanan Dunia dan Sukan Para Asia dalam sukannya pada 2013 dan 2014 masing-masing.

Dilahirkan di Selangor, Ziyad mengalami kecac4tan intelektual yang dikenalpasti dalam pra-sekolah. Beliau menghadiri Sekolah Menengah Teknik Tanah Merah, Kelantan dan merupakan anak sulung dari empat adik beradik.

Sebelum menyertai Majlis Sukan Negara, Ziyad menjual kueh teow di Jalan Tunku Abdul Rahman, Kuala Lumpur.

Pada tahun 2012, Ziyad menjadi terkenal ketika memenangi pingat gangsa – dengan membuang 15.21m – dalam acara menembak lelaki F20 pada Sukan Paralimpik di London.

Beliau kemudian mencipta sejarah apabila mencatatkan 15.23m terbaik untuk memenangi pingat emas pada Kejohanan Jawatankuasa Atlet Dunia (PARC) Paralimpik Antarabangsa (IPC) pertama di Perancis.

Selepas kejayaannya pada Kejohanan Dunia 2013, di mana beliau memenangi pingat tunggal negara kejohanan itu, Zolkefli diiktiraf sebagai Ahli Paralympian Kebangsaan pada Anugerah Sukan Negara.

Paralimpik Tokyo 2020: Pecah rekod dunia, tapi emas Ziyad b4tal, Ini Reaksi Menteri Belia Dan Sukan

KUALA LUMPUR: Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu memaklumkan perbincangan sedang berjalan antara pegawai Kontinjen Malaysia dengan penganjur Sukan Paralimpik Tokyo, yang membatalkan pingat emas dimenangi jaguh lontar peluru para negara, Muhammad Ziyad Zolkefli.

Beliau memberi gambaran Malaysia mungkin masih mempunyai harapan mendapatkan kembali pingat berkenaan kerana protes yang dilakukan atlet Ukraine amat lemah.
Turut serta dalam perbincangan itu ialah wakil Australia dan Ecuador, serta negara yang memprotes kemenangan tersebut iaitu Ukraine.

“KSU KBS bersama CDM berada di lapangan. Protes Ukraine terhadap tiga negara amat lemah. Ketiga-tiga sedang counter protest. Doakan,” tulis Faizal.

Sementara itu, Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin turut membidas keputusan tersebut.

Dalam satu tweet balasan di laman Twitter rasmi Paralimpik, beliau yang pernah menerajui Kementerian Belia dan Sukan, menyifatkan tindakan itu sebagai sangat memalukan.

“Ini mencemarkan reputasi dan bertentangan dengan semangat Paralimpik. Sekiranya ia berpunca daripada kelewatan memasuki bilik menunggu, anda seharusnya tidak membenarkan dia bertanding sejak awal lagi.

“Pingat emas dan rekod dunia yang dirampas,” tulis Khairy.

Terdahulu, kem Ukraine melakukan protes berikutan tiga atlet iaitu Ziyad, Todd Hodgetts (Australia) dan Jordi Patricio (Ecuador) dikatakan lewat memasuki bilik menunggu sebelum pertandingan dimulakan

Update Tokyo – Masih dalam perbincangan antara Technical Delegate dengan tiga negara yang counter protest Ukraine iaitu Malaysia, Australia dan Ecuador.

— Faizal Azumu (@PejaOfPerak) August 31, 2021

Sumber :Siakap Keli / Utusan Online / Wikipedi

via : bartasangbad.site/ 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!