Connect with us

TAULADAN

[VIDEO] 2 PESANAN VIRAL ADIK AMING yang menjadi panduan

Published

on

Kota Kinabalu – Kanak2 yang pernah tular di media sosial menerusi videonya yang petah berkata2 sambil memberi nasihat dilaporkan meningg4l dunia di kediamannya di Tawau pada awal pagi Khamis.

Muhammad Aming Salleh Abdullah atau lebih dikenali sebagai Aming berusia lapan tahun meningg@l dunia selepas mengalami ses@k nafas kira2 jam 1.30 pagi.

Perkara itu disahkan ibunya, Santi Sabri, 33, ketika dihubungi Sinar Harian. Menurut Santi, anaknya itu tiba2 mengadu meng4lami ses@k nafas sebelum men1ngg4l dunia.

Katanya, sebelum ini anaknya itu berada dalam keadaan yang sihat dan aktif tanpa sebarang penyakit atau dij4ngkiti C0v1d-19.

“Tiada juga apa2, cuma dia makan mi seg3ra saja kemudian sesak nafas. Saya sangka dia biasa2 saja, sebab anak saya tidak s@kit. Sempat lagi dia angkat barang2 saya, azan dan solat,” katanya.

Dia berkata, anak bongsunya itu turut sempat memberi pesanan kepadanya supaya menutup aurat dengan sempurna.

“Sebelum meningg4l dunia, sempat lagi dia b3rpesan kepada saya, tutup rapat-rapat aurat supaya bapa tidak men4nggung dos4. Saya tidak sangka anak saya pergi begitu saja, sebelum dia meningg4l, saya dan suami ada di sisinya,” luahnya dengan hib@.

Ujar Santi, jenaz@h anaknya akan dikebum!kan terus di tanah perkvburan Kampung Titingan sebaik selesai untuk pengurusan jen@zah. Sebelum itu, Sinar Harian pada 3 Februari lalu pernah melaporkan kisah Allahy@rham apabila video-video yang dirakamnya banyak berunsur nasihat termasuk situasi terkini berkaitan pandemik C0v1d-19.

Salah satu videonya turut mendapat perhatian daripada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ketika beliau menjadi Menteri Kanan (Keselamatan) sebelum ini.

Video berunsur nasihat supaya orang ramai mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) memakai pelitup muka dimuat naik melalui Facebook miliknya pada 27 Oktober tahun lalu telah diulang siar dan tular di media sosial.

Sumber Dan Rujukan: Portal Islamik 

Via mymediamaya.com

cikguking: semoga r0h arw@h adik aming ditempatkan dalam kalangan orang-orang beriman dan dicucuri rahmat Ilahi. Buat keluarga yg ditinggalkan semoga terus kuat, sabar dan tabah menghadapi ujian.

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!