Connect with us

KASIH SAYANG

[VIDEO]: Detik2 Seorang Ibu Bertarung Nyawa Didepan Anak2 ..Al Fatihah utk Keluarga

Published

on

Gambar bersama keluarga menyambut Aidilfitri tahun ini menjadi kenangan terakhir buat Lans Koperal Siti Nurul Hawana Amran apabila keh ilangan insan tersayang, ibu bapa dan adiknya yang menin ggal du nia akibat C-19.

Mak buka mata mak, b4ngun mak, mengucap mak…,” kata seorang wanita kepada ibunya yang dipercayai pes4kit C-19 dan sedang dir4wat di h0spital.

Hanya r4ungan dan r4tapan kes3dihan lapan sekeluarga itu dapat didengari dalam p4nggilan video yang tul4r di m3dia s0sial, hari ini.

Video berdurasi 1 minit 37 saat itu dikatakan melibatkan p4nggilan video antara seorang ibu yang sedang bert4rung ny4wa bersama anaknya.

Difahamkan, kej4dian berkenaan berl4ku di H0spital Shah Alam dan wanita itu men1nggal dunia tidak l4ma kemudian.

Seorang lelaki dipercayai men4ntu kepada wanita itu berk0ngsi catatan di m3dia s0sial meng3nai perkara itu.

Hari ini 24 Mei pvkul 4.45 pagi tadi, ibu m3ntua kesayangan saya telah kembali ke rahm4tullah. Men1nggal dunia di Hospital Shah Alam. Arw4h men1nggal sebab C-19. Tiga minggu dalam 1CU (un1t r4watan r4pi) sebab ses4k n4fas perlukan b4ntuan oks1gen.

“So, (jadi) punca k3ne (dij4ngkiti) C0vid adalah kerana kakak ipar dapat melalui kawan ‘office’ dia. Kakak ipar jumpa mak m3ntua saya c1um tangan dan berb0rak (berbual) r4pat-r4pat. Bila kakak ipar pergi buat ‘sw4b t3st’ p0sitif (C-19).

“Bawa mak m3ntua pergi ‘t3st’ terus p0sitif. Boleh bert4han tiga minggu sahaja selepas itu men1nggal dunia. Jadi hati-hati kawan-kawan semua ya,” katanya di dalam t4ngkap l4yar yang dik0ngsikan di m3dia s0sial.

Turut dik0ngsikan ialah penjel4san meng3nai mengapa video itu dibuat, difahamkan untuk memb3ri ru4ng kepada ahli keluarga melihat pes4kit.

Menurutnya, arwah ibu dan bapanya disahkan positif Covid-19 pada 17 Mei lalu selepas menja lani ujian calitan sehari sebelum itu.

“Sepanjang Ramadan lalu mereka ada mengerjakan solat tarawih di surau berhampiran rumah kami di Pangsapuri Permai, Jalan Landai Permai, Sungai Besi dan kemungkinan mendapat jangkit an daripada situ.

“Selepas mengetahui mereka positif saya dan adik-beradik membuat ujian sama namun hanya adik yang disahkan posi tif manakala saya negatif,” katanya ketika dihubungi Harian Metro, hari ini.

Dia yang bertugas di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sentul berkata, ibunya dihantar ke HCTM pada petang Khamis lalu kerana keadaannya yang semakin ter uk ketika itu.

“Namun apabila saya memberitahu arwah ayah, emak semakin kriti kal, tiba-tiba ayah meng adu ses ak nafas sebelum kami menghubungi am bulans dan dia dihantar ke hospital sama pada sebelah malam.

“Namun mereka gagal diselamatkan dan mening gal dunia keesokannya dan yang ralatnya, mereka tidak sempat meni nggal apa-apa pesanan buat saya,” katanya.

Katanya, adiknya yang menerima rawatan di Hospital Sungai Buloh juga hilang semangat apabila mengetahui ibu bapanya sudah tiada.

“Namun tidak sangka hari ini adik pula pergi mening galkan kami.

“Saya bersama anak buah, adik ipar juga perlu menjalani kuarantin sehingga 30 Mei ini selepas men jalani ujian calitan jam 10 pagi tadi,” katanya.

Katanya, dia berharap dirinya dan keluarga adiknya tidak dijangkiti C-19.

“Arwah orang tua saya selamat dikebu mi kan di tanah perkuburan Islam di Sungai Besi sekitar jam 4 petang Jumaat lalu sementara adik dikebu mikan jam 1 tengah hari tadi,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Sentul Asisten Komisioner Beh Eng Lai mengesahkan seorang anggotanya kini menjalani kuarantin selepas ibu bapa dan adiknya menin ggal dvnia akibat C-19.

“Anggota p0lis terbabit sudah dipanggil Kementerian Kesihatan Malaysia Cheras untuk menjalani ujian calitan.

“Setakat ini, IPD beroperasi seperti biasa dan kawasan ini memang sentiasa disanitasi bagi mengelakkan penularan C-19,” katanya

Di dalam video itu, anak dan menantu wanita itu men4ngis sambil mem4nggil ibu mereka sebelum p4nggilan video dit4matkan.Turut kedengaran, suara seorang wanita meng4jar pes4kit itu menguc4p dua kalimah syahadah.

Semoga ini memberi peringatan kpd kita agar lebih berjaga2 ketika dunia diland4 pandem1k.

Semoga seluruh keluarga ini tabah menghadapi keadaan ini.

Sumber: mediaviral

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!