Connect with us

TERKINI

Viral Sedekah Ratusan Bahagian, Peniaga Mi Ayam Di Jakarta : Bersedekah Jangan Menunggu Kaya

Published

on

JAKARTA – Kisah menggembirakan seorang peniaga mi ayam yang sanggup memberikan ratusan bahagian kepada jemaah masjid. Tanpa menyedarinya, tindakan mulia ini menjadi viral.

Dalam video tersebut, dapat dilihat bahawa semua jemaah masjid mendapat mi ayam percuma dari penjual mi atau yang biasa disebut Om Udin.

Pada mulanya video ini dimuat naik dari pengguna Tiktok @galang_fatih. Dalam video tersebut, Fatih menjelaskan bahawa Om Udin adalah penjual mi ayam yang suka bersedekah.

“100 lebih. Jangan anggap ini, sedekah wajar diberikan kerana Allah. Kemudian, Allah telah berjanji dalam Al-Qur’an, “Barang siapa membelanjakan hartanya dengan baik akan diganti”, dalam surah Al – Baqarah ayat 245, “kata Udin ketika ditanya oleh Fatih.

Fatih bertanya lagi mengenai sedekah yang diberikan oleh Udin. “Sedekah jangan tunggu senang, jika kita menunggu senang itu bererti kedekut,” kata Udin.

Dalam video itu, semua orang kelihatan menikmati makanan. Walaupun Udin adalah penjual, dia sebenarnya makan sambil berjongkok.

Video ini telah menarik banyak respons dari netizen. Dilaporkan pada hari Khamis (03/12/2020), ternyata video viral tersebut ditemui oleh salah seorang Ustaz Adi Hidayat. Dia juga memuat naik semula video tersebut di akaun media sosialnya @ kajiianustadzadihidayat.lc. Di akaun Instagramnya, dia juga memberikan pendapatnya.

“Ikuti pelajaran. Bersedekah adalah bentuk ibadah dan juga bentuk kesyukuran atas rezeki yang diberikan oleh Penciptanya. Bersedekah tidak perlu menunggu untuk menjadi kaya atau mempunyai lebih banyak aset. Namun, bersedekah dapat dilakukan sebanyak mungkin dan ikhlas, ”kata tulisan Ustaz Adi Hidayat.

Terdapat pelbagai komen respons yang dibuat oleh netizen. Salah satunya, @ tinanusa27, “Subhanallah Pak udin. Sangat memotivasikan. Sedekah, jangan tunggu lapang .. ”

Komen lain juga menyentuh, @muhammad_edyrahman, “MasyaAllah, semoga Allah memberinya rahmat dan keberkatan dalam hidupnya. Aamiin yaa rabbal’alamiin ”

Sumber artikel asal : muslim.okezone.com dan telah diterjemah ke dalam bahasa melayu melalui google translate

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!