Connect with us

PENDIDIKAN

Inilah Padah Guru Bergurau “Korang R0g0l Yang Atas 18”

Published

on

Guru sepatutnya menjadi teladan dalam semua aspek terlebih apabila berada didalam sekolah. Namun begitu lain pula yang berl4ku kepada seorang guru lelaki ini.

Guru lelaki yang did4kwa membuat lawak mengenai isu r0g0l di kelas, seperti dided4hkan pelajar Tingkatan 5 Ain Husniza Saiful Nizam, telah dig4ntung tugasnya sementara waktu di SMK Puncak Alam, Selangor sementara menunggu si4satan p0lis.

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menerusi kenyataan hari ini mengesahkan guru tersebut telah ditempatkan di Jabatan Pendidikan Negeri Selangor.

“Tindakan KPM seterusnya bergantung kepada hasil siasatan kes ini,” kata kementerian itu, merujuk laporan p0lis Ain pada 24 April lalu.

Pada 24 April lalu, Ain memuat naik satu video di Tik.Tok, di mana dia mend4kwa seorang guru lelaki telah membuat jenaka mengenai r0g0l semasa kelas pendidikan jasmani dan kesihatan ketika para pelajar membincangkan gangguan seksual

Ini termasuk guru tersebut memberitahu pelajar lelaki di kelas “nanti korang nak r0g0l, jangan r0g0l yang bawah 18, korang r0g0l yang atas 18.”

Meskipun menerima sokongan selepas video terbabit mula tular di media sosial, Ain berkata, dia turut menerima kritikan termasuk dari pengetua sekolah itu yang did4kwa menggelarnya “ának setan” di fb.

Sementara itu, KPM turut berkata pihaknya telah meneliti secara terperinci tangkap layar yang tular mengenai komen yang dikatakan dibuat oleh pengetua sekolah terhadap Ain melalui aplikasi fb.

“KPM mengesahkan bahawa satu laporan p0lis telah dibuat oleh pengetua berkenaan di Balai P0lis Kuala Selangor yang menafikan bahawa beliau telah memuat naik komen berkenaan dan mengesyaki akaun Facebook miliknya telah digodam,” katanya.

Untuk rekod, komen itu dibuat untuk mengkritik Ain yang dilihat memakai tudung dalam satu poster di Facebook.

Sejak isu ini menjadi tumpuan, Ain tidak ke sekolah kerana dia berasa tidak selamat selepas tiada tindakan diambil ke atas cikgu tersebut.

Ain juga berkata, ayahnya Saiful Nizam Abdul Wahab telah berjumpa dengan pengetua sekolah, guru kelas dan persatuan ibu-bapa dan guru (PIBG) untuk membincangkan perkara tersebut.

Perbicangan itu dilakukan selepas Ain telah menerima surat amaran pada 4 Mei yang menyatakan bahawa dia akan digantung sekiranya berterusan tidak hadir ke sekolah.

Mengulas hal tersebut, KPM berkata surat amarat itu diberikan kerana ia merupakan sebahagian usaha pemantauan kehadiran murid ke sekolah yang dilaksanakan melalui Sistem Sahsiah Diri Murid (SSDM).

Jelasnya, jika murid tidak hadir ke sekolah selama tiga hari berturut-turut atau 10 hari tidak berturut-turut tanpa mengemukakan sebab secara bertulis kepada pihak sekolah, guru melalui sistem ini boleh mengeluarkan surat amaran pertama.

“Bagi tempoh 16 hingga 30 April 2021, sekolah berkenaan telah mengeluarkan sebanyak enam pucuk surat amaran pertama kepada ibu bapa/penjaga yang anak/anak jagaan tidak hadir ke sekolah tanpa sebab.

“KPM ingin menekankan bahawa Kementerian sentiasa mengutamakan aspek keselamatan dan kebajikan murid serta seluruh warga sekolah,” katanya.

Gesaan Ain untuk memastikan sekolah menjadi tempat sel4mat turut mencetuskan perdebatan rakyat berhubung isu gangguan seksu4l di sekolah serta menuntut perubahan dalam sistem pendidikan.

sumber– MK

Dah Baca, Jangan Lupa K0men Dan Share Ya. Terima Kasih! LIKE PAGE FB KAMI JIMMY NETW0RK UNTUK MENDAPATKAN INF02 TERKINI DAN MENARIK

Pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum memberikan sebarang k0men anda disini. Pihak E-AKbar juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala k0men adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sementara itu, anda b0leh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dik0ngsikan seperti berikut:

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!