Connect with us

PENGETAHUAN

[VIDE0]: Lagi Kes DiK0mpaun RM50K Hanya Kerana Perkara Yang Kecil

Published

on

Belum selesai kes peniaga burger dik0mpaun sebanyak RM50k, ada lagi kes terbaru yang membabitkan kes dik0mpaun jumlah yang sama sebanyak RM50K. Bagi kes terbaru ini. Peniaga ini dik0mpaun hanya kerana perkara yang kecil dan sebenarnya b0leh dipertimbangkan.

INilah luahan peniaga yang telah dik0mpaun
“Ambillah kedai runcit saya sebagai ganti, saya memang tidak mampu untuk membayar k0mpaun sebanyak RM50,000,”.

Demikian luahan Mansah Marjurin, 47, antara tiga peniaga yang dikenakan k0mpaun RM50K Ahad lalu bagi kesal4han ber0perasi lebih masa ketika Perintah KawalanPergerakan (PKP).

Mansah yang berniaga kedai runcit di Jalan Chempaka di sini, berkata sememangnya dia tidak mampu untuk membayar jumlah k0mpaun kerana bayaran rumah juga sudah tertunggak sejak tujuh bulan lalu, selain sebuah kereta ditarik pihak bank sejak PKP.

Menceritakan kejadian jam 11.40 malam ketika didatangi empat angg0ta p0lis, bapa kepada tiga anak berusia tiga hingga sembilan tahun itu berkata, kedai runcit miliknya sudah ditutup, namun hanya pintu kecil tidak berkunci kerana ketika itu ada saudara datang berkunjung.

LIHAT VIDEO DIBAWAH:

“Memang saya sudah menutup kedai dengan semua pintu sudah dikunci, namun jam 10 malam saudara isteri datang melawat kami dan ketika itu kami sedang bercerita di dalam kedai.

“Pintu kecil pula dibuka kerana ada anak kecil yang keluar masuk, bukannya untuk pelanggan. Selepas itu saya terkejut apabila angg0ta p0lis datang dan bertanyakan kenapa kedai masih ber0perasi.

“Saya sudah jelaskan dengan menunjukkan pintu gril yang ditutup, namun tetap disaman RM50,000,” katanya ketika ditemui hari ini.

Mansah yang berasal dari Bukit Tinggi, Klang mengakui sangat terkejut apabila melihat jumlah k0mpaun yang dikenakan kerana pendapatannya hanya bergantung kepada jualan kedai runcit dan isteri yang tidak bekerja.

“Sejak malam itu, saya buntu dan tidak mengetahui apa yang perlu dilakukan. Saya juga belum tampil membuat rayuan di Pejabat Kesihatan Daerah kerana masih dalam keadaan terkejut. Mungkin hari ini saya pergi membuat rayuan.

“Jika diminta bayar, memang saya tidak mampu, ambillah kedai runcit saya sebagai ganti,” katanya yang tinggal di Taman Tanjung Mas, di sini.

Media semalam melap0rkan, Ketua P0lis Kelantan, Datuk Shafien Mamat memaklumkan, pihaknya mengambil pendekatan untuk meneliti k0mpaun RM50K yang dikenakan terhadap tiga peniaga, termasuk se0rang peniaga burger pada Ahad lalu.

Beliau berkata, pihaknya akan memanggil semula 0rang yang dikenakan k0mpaun (0KK) membabitkan tiga peniaga berkenaan.

“Peniaga itu akan dipanggil untuk ditawarkan nilai k0mpaun mengikut garis panduan (Penetapan Nilai Tawaran K0mpaun dan Kadar Pengurangan K0mpaun) yang ditetapkan bagi kesalahan di bawah Akta 342 dan peraturan-peraturan di bawahnya,” katanya.

Mansah mendakwa dikenakan k0mpaun RM50k 0leh pihak p0lis bagi kesalahan berniaga melebihi had masa di Jalan Cempaka, Ahad lalu

sumber: bharian

Dah Baca, Jangan Lupa K0men Dan Share Ya. Terima Kasih!.. LIKE PAGE FB KAMI JIMMY NETW0RK UNTUK MENDAPATKAN INF02 TERKINI DAN MENARIK

Pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum memberikan sebarang k0men anda disini. Pihak E-AKbar juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala k0men adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!