Connect with us

Uncategorized

(VIDE0) Saat-Saat Abang Antara 53 Kru Kap4l Sel4m Y4ng Hil4ng, Adik M3nangis Tonton Vide0 INi

Published

on

Pada Hari ini genap empat hari kehilangan kapal selam KRI Nanggala-402, namun nasib kesemua anak kapal masih menjadi tanda tanya. Walaupun beberapa barang dan serpihan milik kapal selam tersebut sudah ditemui namun bagi angg0ta keluarga tiada istilah berhenti berharap, apatah lagi berhenti menunggu insan tersayang daripada menjelma di depan mata.

Selain keluarga yang lain, Ur Vienna adik kepada salah se0rang kru yang terlibat dalam kejadian ini luah rasa rindu dan berharap ada keajaiban berlaku bagi ahli keluarga melepas rasa rindu yang tidak tertahan.

Saya percaya ada keajaiban, dengan nama Allah sem0ga abang ditemui secepat mungkin. Sem0ga Tuhan sentiasa melindungi dan memberikan keselamatan kepada abang dan rakan-rakan yang lain.

Y0gie pulang ke rumah, lebaran kita kumpul ya.”

Daripada itu, gadisi ini juga memuatnaik satu vide0 di mana anak-anak kapal sedang bernyanyikan lagu sedih seakan sudah tahu apa yang akan berlaku.

LIHAT VIDE0 KETIKA BERADA DALAM KAPAL SELAM

“Terima kasih anak kapal, skar dan pahlawan yang berani untuk perkhidmatan untuk negara kita, Ryann Rogie Tabah Hingga Akhir…”

Kapal TLDM tiba di lokasi KRI Nanggala hilang
Kapal penyelamat kapal selam Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), MV Mega Bakti yang menyertai misi mencari dan menyelamat (SAR) kapal selam Ind0nesia, KRI Nanggala dilap0rkan tiba di l0kasi pencarian di Laut Bali tadi.

Ketibaan kapal penyelamat kapal selam negara itu disahkan pihak TLDM apabila Tim 0perasi Carilamat TLDM tiba di l0kasi pencarian 3 jam 45 minit lebih awal dari masa dijadualkan iaitu pada jam 3 petang.

Difahamkan angg0ta TLDM akan memulakan 0perasi SAR selepas melakukan taklimat dengan Tentera Nasi0nal Ind0nesia Angkatan Laut (TNI-AL), Tentera Nasi0nal Ind0nesia (TNI).

MV Mega Bakti sebelum ini menempuh pelayaran jauh dari Jeti 0perasi Markas Pemerintahan Kapal Selam, Teluk Sepanggar, K0ta Kinabalu, Sabah, pada jam 7 pagi Khamis lalu, bagi menyertai usaha menjejaki kapal selam, KRI Nanggala serta 53 anak kapalnya yang masih hilang.

Pembabitan MV Mega Bakti membuktikan sebarang aset TLDM b0leh diatur gerak dalam semua aspek peng0perasian dalam masa singkat.

Semalam, pihak berkuasa Ind0nesia mengumumkan penemuan beberapa serpihan dan minyak milik KRI Nanggala di l0kasi nahas.

Kapal selam Ind0nesia itu dilap0rkan hilang di perairan Pulau Bali kira-kira jam 10.37 pagi Rabu lalu.

Misi SAR pihak tentera Ind0nesia juga menunjukkan kemungkinan kapal selam malang berkenaan terdampar di kedalaman 850 meter di dasar laut.

Bagaimanapun sehingga kini, pihak berkuasa Ind0nesia masih gagal memberikan kepastian nasib 53 anak kapal KRI Nanggala selepas bekalan 0ksigen di kapal selam itu didakwa hanya mampu bertahan sehingga jam 3 pagi semalam.

Selain MV Mega Bakti, kapal-kapal negara asing yang turut serta dalam misi itu adalah dari Singapura, India, Australia serta pesawat P-8A Poseidon daripada Amerika Syarikat.

0perasi SAR MV Mega Bakti diketuai K0mander TLDM, M0hd Hairul Fahmy Y0b selaku Penyelaras Rescue F0rce (CRF) yang turut membabitkan 54 kru dengan terdiri daripada tujuh pegawai dan angg0ta TLDM dan tiga pegawai dan staf perubatan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) serta 44 kru MV Mega Bakti.

MV Mega Bakti adalah kapal sewaan TLDM yang mempunyai keupayaan utama untuk melaksanakan SAR ke atas kapal selam.

0perasi SAR itu adalah yang kedua membabitkan MV Mega Bakti selepas terbabit dalam pencarian MH370 yang dilap0rkan hilang di Lautan Hindi pada 2014.

Keupayaan dan peralatan SAR yang terdapat di atas MV Mega Bakti merangkumi Distress Submarine Ventilati0n Depressurrized System, GPS Intelligent Bu0y (GIB) System – L0calisati0n 0f Pinger Dan tekn0l0gi canggih lain.

sumber: hmetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!.. LIKE PAGE FB KAMI JIMMY NETWORK UNTUK MENDAPATKAN INFO2 TERKINI DAN MENARIK

Pastikan yang anda berfikir dua kali terlebih dahulu sebelum memberikan sebarang komen anda disini. Pihak E-AKbar juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!