Connect with us

Uncategorized

Saudara Atau Kawan, Pinjam Duit Pastikan Buat Perjanjian Hutang Macam Ni

Published

on

Wang adalah keperluan hidup seharian, namun wang juga boleh menyebabkan permusuhan dan boleh merosakkan hubungan antara satu sama lain. Ramai yang selalu berdepan dengan situasi serba salah bila kawan-kawan atau saudara mara nak pinjam duit.

Tidak dinafikan bahawa kita sendiri mungkin pernah ada pengalaman dah beri pinjam tapi tak bayar. Bila minta buat tak tahu atau cakap takde duit. Sudahnya kita yang beri pinjam duit ni pulak kena buat tebal kejadian hutang tak berbayar ini tak berulang atau tak terjadi seeloknya kita buat surat pinjaman untuk menagih duit sendiri agar lebih selamat dan terjamin. Biar ada hitam dan putih supaya boleh ambil tindakan sewajarnya bila peminjam tak bayar.

Peguam Nor Zabetha memberi panduan kepada kita bagaimana nak buat surat perjanjian pinjaman wang ini. Berikut perkongsian beliau:

CARA BUAT SURAT PERJANJIAN HUTANG

Apakah isi kandungan Surat Perjanjian pinjaman wang sekirannya hendak buat sendiri?- Jom share.

Kalau pinjamkan pada kawan, kekasih, adik beradik, sepupu sepapat, perlu ada bukti hitam putih. Nanti nak tuntut balik tak boleh maka meleburlah hutang RM5,000 atau RM10,000 atau RM15,000. Apa pun tak dapat!

Jadi apa maklumat yang perlu ada dalam perjanjian hutang yang akan diambil kira di mahkamah? Sebab kalau tak kena tempat, perjanjian anda mungkin akan jadi tak berguna.

Ilmu perlu kongsi. Mari saya kongsikan resepi nak tulis perjanjian hutang yang boleh dijadikan bukti di Mahkamah:-

1. Letak tajuk “Pinjaman Persahabatan” ini maksud pinjaman tanpa faedah atau keuntungan.

2. Perlu ada butir-butir nama PENUH, nombor kad pengenalan dan alamat TERKINI Pemberi Pinjam dan Peminjam.

Ini bertujuan perjelaskan identiti untuk tujuan menuntut di mahkamah nanti dan senang hendak ambil tindakan. Dapatkan salinan kad pengenalan dan pulangkan dengan perkataan pinjaman.

3. Nyatakan jumlah pinjaman. Contoh:

Dengan ini saya *nama pemberi pinjam wang* Sudin telah memberikan pinjaman sebanyak RM**** kepada Ajis *nama peminjam*.

4. Cara bayaran bagaimana? Contoh dalam tempoh berapa bulan? Tahun? Sebulan berapa? Berapa lama?

JANGAN! JANGAN kenakan faedah atau bunga atas pinjaman! Kerana anda bukan pemberi pinjam wang berlesen! Kalau anda letak juga jumlah faedah dalam perjanjian, perjanjian and mungkin jadi tak laku ATAU silap-silap anda kena denda DAN PENJARA dibawah Akta Pemberi Pinjam Wang dengan faedah tanpa lesen. Minimum denda RM 250,000 dan maksimum RM 1,000,000. Banyak tu!

5. Masukkan terma pengingkaran. Contoh: Sekiranya peminjam gagal bayar kes akan dirujuk ke mahkamah. Mahkamah mana? Cari yang berdekatan dengan tempat tinggal anda supaya jimat kos perjalanan nanti.

6. Masukkan syarat bahawa surat menyurat untuk menuntut dari peguam dan dokumen-dokumen mahkamah akan dihantar ke alamat peminjam seperti dalam perjanjian akan dianggap serahan yang sempurna. Jadi tidak perlu bayar kos mengiklankan di surat khabar.

6. Masukkan terma perjanjian turut mengikat waris dalam kes kematian.

Takdir tuhan siapa tahu kalau peminjam meninggal dunia, bagimana? Sekurang-kurangnya boleh tuntut dari aset si mati.

TETAPI UNTUK PINJAMAN yang bernilai kecil sesuai untuk rangka sendiri. TETAPI jika nilai puluhan atau ratusan ribu ringgit, seelok-eloknya lantik peguam.

Bukan apa, kebanyakan kes hutang nilai tinggi ini, bila dibawa ke mahkamah, si peminjam pandai pusing macam-macam alasan dia cari hendak elak bayar hutang.

Kemudian dia cabar perjanjian tidak sahlah. Kononnya dia ditekan suruh tandatanganlah. Kononnya nilai dia terima tak sama dengan perjanjian.

Kalau ada peguam, ada terma-terma khas dan lebih terperinci, malah peguam boleh jadi saksi. Lantik peguam, terutama kes-kes terdapat cagaran hutang.

Sila share, untuk pengetahuan bersama supaya tidak menjadi PEMBERI PINJAM YANG TERANIAYA.

Sumber: Nor Zabetha

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!