Connect with us

DAKWAH DAN ISLAM

Rakyat Negara INi T4kut Nak Tolong Orang Yang K3malang4n Di JalanRaya

Published

on

Sekiranya anda seorang pengguna media sosial, kemungkinan besar anda pernah melihat video-video mangsa kemalangan di China yang hanya dibiarkan menderita seorang diri tanpa dibantu oleh orang sekeliling yang melihat kemalangan itu.

Pernah ke? Pastinya anda akan berasa geram kerana orang awam di sekeliling mangsa hanya melihat dan langsung dak berusaha untuk menyelamatkannya. Jangan pelik kerana perkara sebegini sudah menjadi kebiasaan di China kerana terdapat kerisan dari aspek undang-undang yang menyebabkan orang awam takut untuk menghulur bantuan.

Benar, di China sekiranya anda menyelamatkan seseorang mangsa kemalangan ataupun orang lemas, sekiranya ada perkara buruk terjadi kepada mangsa yang cuba diselamatkan itu contohnya kematian atau kecacatan pada mangsa, anda dipaksa untuk menanggung segala liabili termasuklah besar kemungkinan disaman oleh keluarga mangsa. Macam pelik? Tetapi, itulah realitinya. Ramai yang mengatakan bahawa masalah rakyat China bukanlah moral yang melainkan sistem yang menjadikan “melakukan perkara yang betul” sebagai satu liabili kepada pelaku

Antara kejadian yang popular apabila melihat lebih mendalam tentang perkara ini adalah kes tahun 2006 mengenai seorang wanita tua berumur 65 tahun di Nanjing. Xu Shuolan keka itu terjatuh keka cuba turun dari bas. Setelah jatuh ke tanah, dia dibantu oleh Peng Yu, 26 tahun, yang juga kebetulan
sedang turun dari bas.

Ketika orang lain bergegas turrun daripada bas tanpa langsung menawarkan bantuan untuk mengangkat wanita malang itu, Pen Yu bergegas menolong Xu
Shuolan bangun, termasuklah membawa wanita malang itu ke hospital dan bahkan membayar bil hospitalnya. Anda pastinya menyangka bahawa wanita tua itu akan berterima kasih kepada Peng Yu. Namun, apa yang berlaku adalah sebaliknya dan sangat memeranjatkan apabila wanita tu pula yang bertindak menyaman pemuda itu sekitar 45,000 yuan dan tuntutan bayaran perubatan dan pampasan kerana wanita itu mendakwa lelaki itu yang menyebabkannya terjatuh.

Daripada kes ini, ianya menjadi tular dan menjadi permulaan kepada sebab ramai rakyat China enggan untuk menawarkan bantuan kepada mangsa kemalangan. Tidak kiralah mangsa adalah orang tua mahupun bayi, rakyat China hanya akan melihat sahaja daripada jauh kerana takut dipertanggungjawabkan.


Gambar Wang Yue (bayi)

Inilah yang menyebabkan satu kes viral di seluruh dunia pada tahun 2011 apabila seorang bayi berusia 2 tahun Wang Yue dibiarkan dilanggar 2 kali
sehingga m4ti di jalan raya. Bayi malang itu dipercayai sedang berjalan seorang diri di sebuah jalan di Foshan, Guandong dan tidak disedari ibunya.

Bayi tersebut telah dilanggar oleh sebuah van. Namun untuk 7 minit berikutnya, puluhan manusia yang berada berhampiran langsung tidak berbuat apa-apa untuk menyelamatkan bayi tersebut. Mereka hanya melihat saja dan tidak mempedulikan kecederaan yang dialami bayi malang tersebut. Tidak lama kemudian, sebuah lagi kenderaan yang tidak perasan kelibat bayi tersebut terus melanggarnya lagi. Selepas itu, barulah seorang wanita menarik
tubuh bayi tersebut ke bahu jalan kepada ibunya yang baru tersedar bahawa bayi malang tersebut adalah bayi perempuannya.

Anak berusia 2 tahun itu bertahan selama lebih dari seminggu di hospital, tetapi akhirnya meninggal dunia akibat kecederaan otak. Rakaman kamera
keselamatan berhampiran kejadian itu berjaya merakam kejadian tersebut yang secara jelas menunjukkan puluhan pejalan kaki, penunggang basikal dan orang lain di dalam kenderaan dan hanya berjalan melihat tubuh bayi tersebut.

2 kes yang dinyatakan di atas hanyalah kes popular dan sebenarnya terdapat banyak lagi kes seumpama itu. Kerajaan sedar akan perkara ini dan ada khabar angin bahawa satu undang-undang baru akan digubal untuk memastikan orang awam yang membantu mangsa kemalangan akan dilindungi oleh undang-undang dan tidak akan dipertanggungjawabkan sekiranya kejadian buruk berlaku pada mangsa.

Mengapakah Rakyat China Tak Bantu Mangsa Kemalangan?
Walaupun buat masa ini ada undang-undang peringkat nasional mengenai perkara ini, beberapa buah bandar contohnya Shenzhen telah memperkenalkan undang-undang setempat yang melindungi orang awam yang menghulurkan bantuan kepada mangsa kemalangan. Undang-undang baru ini yang secara rasminya dikenali sebagai “Peraturan Perlindungan Hak Samaritan Baik Zon Ekonomi Khusus Shenzhen” walaupun tidak komprehensif, cukup dianggap permulaan yang baik ke arah melindungi orang awam yang menghulurkan bantuan.

Undang-undang baru ini yang secara rasminya dikenali sebagai “Peraturan Perlindungan Hak Samaritan Baik Zon Ekonomi Khusus Shenzhen” walaupun dak komprehensif, cukup dianggap permulaan yang baik ke arah melindungi orang awam yang menghulurkan bantuan. Undang-undang ini menetapkan bagaimana mereka yang ingin menolong akan dilindungi oleh kerajaan dari pelbagai bentuk tanggungjawab dalam senarai 10 poin yang dinyatakan. Namun, ia juga dak terlepas daripada sebarang krikan.

Ramai orang dalam talian telah mengkrik undang-undang baru itu, mengatakan bahasa yang kabur dan kurang jelas memungkinkan terlalu banyak fleksibili dalam pengadilan dan mungkin mendedahkannya dimanipulasi oleh mangsa atau keluarga mangsa untuk menyalahkan orang awam yang membantu. Undang-undang ini menetapkan bagaimana mereka yang ingin menolong akan dilindungi oleh kerajaan dari pelbagai bentuk tanggungjawab dalam senarai 10 poin yang dinyatakan. Namun, ia juga dak terlepas daripada sebarang krikan.

Undang-undang ini menetapkan bagaimana mereka yang ingin menolong akan dilindungi oleh kerajaan dari pelbagai bentuk tanggungjawab dalam senarai 10 poin yang dinyatakan. Namun, ia juga dak terlepas daripada sebarang krikan. Ramai orang dalam talian telah mengkrik undang-undang baru itu,
mengatakan bahasa yang kabur dan kurang jelas memungkinkan terlalu banyak fleksibili dalam pengadilan dan mungkin mendedahkannya dimanipulasi oleh mangsa atau keluarga mangsa untuk menyalahkan orang awam yang membantu.

Walaupun buat masa ini ada undang-undang peringkat nasional mengenai perkara ini, beberapa buah bandar contohnya Shenzhen telah memperkenalkan undang-undang setempat yang melindungi orang awam yang menghulurkan bantuan kepada mangsa kemalangan. Undang-undang baru ini yang secara rasminya dikenali sebagai “Peraturan Perlindungan Hak Samaritan Baik Zon Ekonomi Khusus Shenzhen” walaupun tidak komprehensif, cukup dianggap permulaan yang baik ke arah melindungi orang awam yang menghulurkan bantuan.

sumber:iluminasi

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!