Connect with us

DAKWAH DAN ISLAM

Jangan Pernah Tinggalkan Zikir Pagi Yang Istimewa Ini. Ringkas Tapi Ganjarannya Sangat Luar Biasa

Published

on

Jangan Pernah Tinggalkan Zikir Pagi Yang Istimewa Ini. Ringkas Tapi Ganjarannya Sangat Luar Biasa

Berzikir sememangnya mempunyai ganjaran yang sangat luar biasa. Walaupun ia amalan yang ringan di mulut tetapi mempunyai ganjaran pahala yang sangat lumayan. Allah SWT akan mengingati hamba-hamba-Nya yang berzikir kepada-Nya.

Firman Allah dalam Surah al-Baqarah, ayat 152 yang bermaksud: “Maka ingatlah kepada-Ku, Aku pasti akan ingat kepada-Mu. Bersyukurlah kepada-Ku, janganlah kamu kufur ingkar kepada-Ku.”

Sebuah hadis qudsi menyebut: “Aku bersama hamba-Ku yang mengingati-Ku.” (Riwayat al-Bukhari)

Dikongsikan juga sedutan video kuliah Ustazah Datuk Dr. Norhafizah Musa berkongsi supaya jangan tinggal zikir (tabsih) ini setiap hari

Pesan Ustazah lagi sebar-sebarkan. Moga-moga menjadi amal jariah kita bersama. Moga menjadi pencen(pahala) untuk kita bila kita sudah tiada.

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: Apabila seseorang anak Adam itu mening-gal dunia,maka terputuslah amalannya kecuali tiga perkara: sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan dengannya dan anak soleh yang mendoakan untuknya”.

Semoga perkongsian ini mendapat manfaat kita bersama. Kongsikan kepada keluarga dan sahabat-sahabat anda.

عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ عُقْبَةَ بْنِ عَمْرٍو الْأَنْصَارِيِّ البَدْرِيِّ رَضِيَ اللّٰهُ عَنْهُ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَنْ دَلَّ عَلَى خَيْرٍ فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِ فَاعِلِهِ.

صحيح مسلم ، كتاب الإمارة ، باب فضل إعانة الغازي في سبيل الله بمركوب وغيره، وخلافته في أهله بخير ، حديث رقم 1893

Daripada Abu Mas’ud ‘Uqbah bin Amriy Al-Anshori Al-Badriy, beliau berkata : Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda: “Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya.” (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

 

Sumber: viralmalaysiaku.com

Video: Fateh Team

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!